Дві битви під Охматовим: простір і час - Горошко, С. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
В статті характеризується географічне оточення, гідрографія, шляхи, фортифікаційні споруди 40–50-х років XVII ст. на північ (до Білої Церкви) і на південь (до Умані) від Охматова, де у 1644 і 1655 рр. відбулися битви. Автор пояснює, як простір вплинув на історичні події, а також детально описує їх перебіг та характер.