Чорнобильська зона відчуження – явище сучасності - Барановська, Н. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2004)
Зона відчуження, що розташована на півночі Київської області України, утворилась в результаті радіоактивного забруднення території після аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 р. Її площа складає 36545 тис. га. Периметр її кордону сягає 223,5 км, з яких 34 км проходять по кордону з Білоруссю. Тут розташовано 76 населених пунктів, в тому числі міста Чорнобиль, Прип’ять та залізнична станція Янів, з яких було евакуйоване населення. Понад 90 тис. жителів мальовничого Полісся назавжди залишили свої домівки. За минулі роки Зона стала об’єктом активного наукового дослідження представниками різних галузей знання, в тому числі й силами зарубіжних дослідників. Тут розташовано ЧАЕС, колектив якої веде роботи із виведення станції з експлуатації та утримання укриття над зруйнованим 4-м енергоблоком в безпечному стані.