История создания и развития отдела горной аэрогазодинамики - Абрамова, Ф.А.; Шматовский, Л.Д. (Геотехническая механика, 2012)
Викладено історію і напрямки розвитку відділу гірничої аерогазотемодинаміки - найстарішого у інституті (відділ існує задовго до офіційного затвердження інституту, і був підпорядкований ФІМ УРСР), який декілька модернізувався: від нього неодноразово відокремлювалися інші підрозділи. Це – відділи член-кореспондента АН УРСР Ф.О. Абрамова, професорів Р.Б. Тяна, Ю.А. Цейтліна, Г.А. Шевельова, В.В. Виноградова, кандидатів техн. наук В.Я. Потьомкіна та М.М. Хачапурідзе. Зараз цей напрям продовжується у відділі, головою якого є академік НАН України А.Ф. Булат. Відділи багато років займалися проблемами викидів вугілля, породи і газу, аерогазотермодинаміки, протиаварійного захисту шахт.