Вклад ученых отдела геомеханических основ технологий открытой разработки месторождений института геотехнической механики им. Н.С. Полякова НАН Украины в развитие открытого способа разработки месторождений на Украине - Четверик, М.С. (Геотехническая механика, 2012)
Охарактеризовано основні наукові досягнення відділу з моменту його заснування. Це – роботи щодо використання наукових розробок на залізнорудних родовищах Кривбасу, вугільних шахтах Донбасу, марганцевих родовищ Марганцю і Орджонікідзе, флюсової сировини, створення комплексу машин і нової технології для відкритої розробки копалин, технології і екології під час видобутку корисних копалин.