Повышение эффективности поверхностных дегазационных скважин с применением пневмогидродинамического и электроразрядного воздействий - Филимонов, П.Е.; Бокий, Б.В.; Чередникова, В.В.; Софийский, К.К.; Силин, Д.П.; Агаев, Р.А.; Швец, И.С. (Геотехническая механика, 2012)
Розглянуто проблеми й перспективи виділення метану через поверхневі дегазаційні свердловини. Викладено результати експериментальних робіт на ПАО «Шахта ім. О.Ф. Засядька» при застосуванні пневмогідродинамічної, пневмодинамічної, електророзрядної дії на гірський масив. Визначено умови розкольматації присвердловинної зони і тривалого стійкого газовиділення через поверхневі дегазаційні свердловини з вуглепородного масиву.