Про локалізацію Угорського урочища і Угорської брами у давньому Києві - Козюба, В. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2005)
В статті досліджується дискусійне питання щодо місцезнаходження Угорського урочища, яке згадується серед околиць Києва у зв’язку з подіями IX – XII ст. Аналіз даних Літопису вказує на місцезнаходження Угорського урочища на південь від міста. Виходячи з цього, автор пропонує ототожнювати Угорські ворота, згадані під 1115 р., з географічним об’єктом, перешийком, що знаходився між берегом Дніпра і верхів’ями Кловського яру.