Козацькі шаблі в колекції Переяславського Державного історичного музею - Тоїчкін, Д. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2005)
Стаття продовжує серію авторських досліджень з проблем історичного зброєзнавства, що вводять до наукового обігу нові, досі не оприлюднені речові джерела – козацькі шаблі XVII – XVIII ст. з найбільших музейних колекцій України. В основі опису реалізована власна ідея передачі головних характерних ознак січної зброї за всіма її параметрами.