Предотвращение выбросов метана и использование шахтного метана в Украине на основе чешского опыта - Ласак, Б.; Смирнов, А. (Геотехническая механика, 2012)
Процес видобутку вугілля призводить до виділення метану з вугільних пластів і з пластів прилеглих порід через системи вентиляції та дегазаційних трубопроводів. Метан має величезний потенціал як енергоносій, одночасно, це непередбачуваний своєю поведінкою газ, що ускладнює його вилучення і використання. Потрапляючи в атмосферу, метан негативно впливає на мікроклімат вугільних регіонів. Кожен день на українських шахтах задаються питаннями: як максимально ефективно витягти метан і забезпечити безпеку? Чи можна отримати максимум прибутку та мінімум шкоди?