Обставини поховання і місцезнаходження могили Богдана Хмельницького - Новик, М. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2009)
Стаття пропонує деякі гіпотези щодо обставин поховання та місцезнаходження могили гетьмана. Автор піддає сумніву існуючу версію стосовно поховання Богдана Хмельницького та висовує версію про можливе поховання гетьмана в одному з підземель поблизу церкви св. Іллі, про існування яких не було достовірних відомостей. Гіпотеза спирається на результати літньої експедиції Інституту археології НАНУ 2005 р.