Соціоекологічність традиційної української системи сільського господарства - Морозова, C. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2009)
У статті розглянута проблема зміни ландшафтів Центральної лісостепової України під впливом сільськогосподарської діяльності. Визначаються основні фактори такого впливу на ландшафт, починаючи із традиційних способів господарювання до інтенсивних технологій кінця ХХ ст. Разом із тим відмічено екологічні, природозберігаючі риси традиційних форм господарювання, які мали на меті підтримання стабільності сільськогосподарського ландшафту в часі. Ці механізми можуть бути використані при розробці сучасних технологій стійкого сільського господарства як найбільш природні та історично виправдані в ландшафті даного регіону.