Діяльність Українського товариства охорони пам’яток історії та культури зі збереження об’єктів козацької доби (друга половина 1960-х – 1980-ті рр.) - Демиденко, О. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2009)
У статті розкривається діяльність Українського товариства охорони пам’яток історії та культури зі збереження об’єктів козацької доби. Розглядається робота як правління організації, так і цілої низки регіональних підрозділів. Висвітлюються заходи по вивченню, обстеженню, реставрації пам’яток, їх захисту від руйнування впродовж другої половини 1960 – 1980-х рр.