Географія Запоріжжя: за описами М. Пашковського (1615) та С. Шимановського (1642) - Вирський, Д. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2012)
Стаття присвячена двом малознаним віршованим описам козацького Запоріжжя кінця XVI — першої половини XVII ст. Доводиться, що представлена в них історико-географічна інформація помітно розширює можливості представлення "запорізького сюжету" у вітчизняній Історіографії.