«Малоросійські козаки» XIX ст.: соціо-демографічна характеристика та територіальне розселення - Бачинська, О. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2012)
У статті досліджується формування окремої соціальної групи «малоросійські козаки» у ХІХ ст. у Чернігівській та Полтавській губерніях. Аналізується динаміка чисельного складу, особливості територіального розселення із відповідним картографічним матеріалом. З’ясовується важливість даних аспектів для історико-географічних та соціальних досліджень, адже вважалось ХІХ ст. не мало козацької історії.