Концепция безопасного контроля и управления проветриванием угольных шахт в нормальных и авaрийных режимах с использованием информационно-аналитических технологий - Булат, А.Ф.; Бокий, Б.В.; Ященко, И.А.; Бунько, Т.В.; Кокоулин, И.Е. (Геотехническая механика, 2012)
У нинішній час існують такі нормативно-методичні документи вугільної галузі, як Концепція підвищення рівня охорони праці в у нормальних та аварійних режимах на вугільних шахтах України та Концепція безпеки. Однак вони відносяться переважно до технічних аспектів охорони праці, і не враховують нових тенденцій – впровадження на багатьох шахтах інформаційно-аналітичних технологій контролю та керування технологічн ими процесами. У статті викладено основні положення, які ліквідують вказані н едоліки в частині вентиляційних технологій.