Геофизический контроль трещинообразования при разрушении флюидонасыщенного угля и горных пород - Пилипенко, Ю.Н.; Дякун, Р.А. (Геотехническая механика, 2012)
Досліджено фізико-механічні характеристики гірських порід і вугілля різного ступеня метаморфізму в флюїдонасиченому стані. Діагностика стану виконана комплексом методів – сейсмоакустичного і електрометричного. Встановлено вплив флюїду на зміну міцнісних та деформаційних властивостей геоматеріалу і параметри руйнування.