Динамическое воздействие подвижной нагрузки на канатный став ленточного конвейера - Жигула, Т.И. (Геотехническая механика, 2012)
На гірничих підприємствах широке використання набули стрічкові конвеєри з канатним ставом, який складається з двох паралельно натягнутих канатів, що спираються на стійки або підвішені до крівлі виробки. При русі конвеєрної стрічки з вантажем по ставу відбуваються просторові поперечні коливання канатів, що знижує експлуатаційну надійність конвеєра і веде до численних відмов. Аналіз науково-технічної літератури з питань динаміки канатного ставу стрічкового конвеєра показав, що хоча існує велика кількість досліджень з цих питань, в них розглянуто вплив далеко не всіх значущих чинників, або ці дослідження залишилися незавершеними, або проводилися з використанням спрощених моделей, які не можуть адекватно відображати процеси функціонування стрічкових конвеєрів. Дана робота присвячена дослідженню поперечних коливань канатного ставу під дією рухомого навантаження (конвеєрної стрічки з вантажем) і визначенню динамічних зусиль, діючих на опори ставу і грунт виробки. При дослідженнях секція ставу моделювалася однорідним пружним стрижнем з шарнірними опорами на кінцях, по якому рухається рівномірно розподілене навантаження. Складено і вирішено рівняння поперечних коливань стрижня, що знаходиться під дією рухомого розподіленого навантаження і подовжньої розтягуючої сили. Отримано формули для розрахунку власних частот коливань системи, зусиль, що діють на стійки ставу, і критичних швидкостей руху вантажу, при яких можлива втрата стійкості системи. Для параметрів, відповідних типажному конвеєру 1Л100К, проведено розрахунок частот першого тону поперечних коливань канатів ставу і критичних швидкостей руху стрічки.