Перший том "Історії України-Руси" Михайла Грушевського в оцінках сучасників - Тельвак, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
В статті досліджується сприйняття першого тому «Історії України- Руси» В європейськійісторіографії кінця ХІХ - початку ХХ ст. Показано особливості становлення грушевськознавчої рефлексії в українській, російській, польській, німецькій та чеській історичній науці. Встановлено залежність висловлених оцінок від специфіки політичної ситуації, виявлено типові та відмінні характеристики історичних поглядів М.Грушевського.