Внедрение концепции древнерусской народности в научный обиход: вклад Л.В.Черепнина - Юсова, Н. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
В статті на основі аналізу джерельних матеріалів зроблена спроба реконструкції однієї з ланок історіографічного процесу легітимації концепції/теорії давньоруської народності в історичній науці СРСР. Саме через персоналістичний зріз (Л.В.Черепнін - А.М. Насонов) узагальнено етап наукової легітимації підставового вчення. Водночас дослідження позиції вченого - Л.В.Черепніна - дає змогу відстежити ставлення до концепту давньоруської народності представників класичної російської історіографії, для чого і було залучено матеріали другої половини 1950- х рр., коли власне вже не стояло так гостро питання політичної легітимації (апогей - 1954 р. - відзначення ЗОО-річчя Переяславської ради).