Тенденції формування і розвитку українського державотворення (90-ті роки ХХ ст.): історіографія питання - Парахіна, М.; Полушкіна, Т. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
Дослідження історії виникнення і розвитку Української державності неможливе без аналізу стану розробки даної проблеми в науковій літературі, її здобутків та недоліків. Аналіз опублікованої в 90-х рр. літератури показує, що проблема створення самостійної Української держави знайшла доволі Масштабне висвітлення в історіографії. Проте залишається ще чимало аспектів, які потребують подальшого 'рунтовного дослідження.