Аналізи текстів Віленського договору 1656 року в історіографії - Федорук, Я. (Історіографічні дослідження в Україні, 2011)
У статті представлено проблему видання Віленської угоди від 3 листопада 1656 р. в історичних працях з середини XVII ст. до нашого часу. У результаті гострих дискусії між польсько-литовськими та московськими послами на засіданнях комісії було вироблено багато чернеток угоди. Деякі з них представлялися в історіографії як оригінали. Автор приділяє велику увагу публікаціям самого договору та його чернеток з російського, ватиканського, польського і австрійського архівів. Подано також оцінку цього дипломатичного акту польськими та українськими хроністами Веспасіаном Коховським, Самійлом Величком і Лаврентієм Яном Рудавським.