Образ Колаксая в динаміці розгортання естетико-сакрального культуротворчого механізму структуризації скіфської спільноти - Бойчук, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2011)
Ця робота презентує частину процесу апробації авторської концепції про домінування естетико- сакрального синкретичного механізму ґенези стародавніх етнокультур.