Peculiarities of application of perturbation techniques in problems of nonlinear oscillations of liquid with a free surface in cavities of non-cylindrical shape - Limarchenko, O.S. (Інститут математики НАН України, 2007)
Розглянуто задачу про нелінійні коливання ідеальної нестисливої рідини в резервуарі в формі тіла обертання. Показано, що звичайний шлях застосування методів збурень призводить до порушення умов розв'язності задачі. Для уникнення цієї суперечності введено додаткові умови і переглянуто підходи, які використовувалися раніше. Побудову дискретної нелінійної моделі виконано на основі формулювання механічної задачі у вигляді варіаційного принципу Гамільтона - Остроградського з попереднім виконанням кінематичних граничних умов і умов розв'язності задачі. Числові приклади підтверджують ефективність побудованої моделі.