Общий метод решения некоторых задач по стабилизации и дестабилизации движения - Барьяхтар, В.Г.; Самар, А.В. (Інститут математики НАН України, 2007)
Продемонстровано повну математичну аналогію в описі руху електрона в періодичному полі та явища параметричного резонансу (ПР). Сформульовано зонний підхід до аналізу явища ПР. Для осцилятора під дією зовнішньої сили, що описується функцією Вейєрштрасса, обчислено інкременти наростання коливань і сформульовано умову ПР. Для відомої задачі про маятник із вібруючою точкою підвісу за допомогою рівняння Ламе знайдено точні умови стабілізації маятника у верхньому (нестійкому) положенні рівноваги.