Дмитро Вишневецький: проблеми діяльності та роль в історії України - Рибак, І.В. (Культура народов Причерноморья, 2011)
Одним із перших гетьманів, засновником Запорізької Січі був Дмитро Вишневецький. Перше укріплення було збудоване близько 1552 р. (за іншими даними 1554 - 1556 рр.) на дніпровському острові Мала Хортиця князем Дмитром Вишневецьким (Байдою), так його назвали в народі за великі успіхи в боротьбі з турками. Деякі історики вважають, що Запорізька Січ з’явилася значно раніше на острові Томаківці.