«Захисна тема» козацького мистецтва - Піщанська, В.М. (Культура народов Причерноморья, 2012)
Мета статті: на прикладі класичного зразка придніпровської ікони «Покрова Богородиці» означити стилістичні та іконографічні особливості придніпровського іконописного мистецтва як явища в історії вітчизняної культури; простежити історію виникнення «захисної теми» у козацькому іконописі; наголосити на тісному взаємозв’язку між розвитком барокового іконопису та історією козацтва, яке територіально було зосереджене у Придніпров’ї.