До питання мистецтвознавчого термінологічного словникарства: провідні терміни й поняття ювелірних прикрас кримських татар - Акчуріна-Муфтієва, Н.М. (Культура народов Причерноморья, 2012)
Ще наприкінці XIX – початку XX ст. вчені, громадські та культурні діячі різних національностей, яки відзначали самобутність народного мистецтва кримських татар, говорили о необхідності збереження, розвитку матеріальної та художньої культури народу. Безцінні свідоцтва матеріальної та духовної культури народу розсіяні по музеях, зібраннях і приватних колекціях колишнього СРСР та за кордоном. Записуючі усні свідчення, вивчаючі письменні джерела, працюючі у архівах і фондах музеїв, частка яких набуває за межами України, проводилось дослідження, результатом якого є виведені з небуття назви творів кримськотатарського декоративного мистецтва, розроблений їх термінологічний лексикон, приведені дослівний переклад, коротка характеристика виробів, технік і прийомів їх виготовлення, значення у побутовому житті. Частка цього дослідження представлена у даної роботі.