Регулювання тунельної провідності молекули електричним полем затвора - Шевченко, Є.В.; Петров, Е.Г. (Український фізичний журнал, 2010)
Розглянуто вплив потенцiалу затворного електрода на формування тунельного струму в системi “електрод–молекула–електрод”, в якiй внутрiшня частина молекули являє собою лiнiйний мiсток iз сильно делокалiзованими молекулярними орбiталями, що енергетично добре вiдокремленi як вiд рiвнiв Фермi електродiв, так i вiд електронних рiвнiв термiнальних груп молекули. Показано, що потенцiал затворного електрода, зсуваючи розташування електронних рiвнiв мiстка, дозволяє змiнювати провiднiсть молекули. Завдяки такому зсуву можливо керувати вольт-амперними характеристиками молекулярного пристрою в широкому дiапазонi рiзниць потенцiалiв, що прикладаються.