Аналіз молекулярних особливостей українських ізолятів ВІЛ-1 - Пукіш, Н.С.; Щербінська, А.М.; Бабій, Н.О.; Поліщук, В.П. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Проаналізовано геном ВІЛ-1 у ділянці гена pol 64 зразків крові ВІЛ-інфікованих осіб із використанням методу визначення нуклеотидної послідовності нуклеїнової кислоти. Встановлено, що домінуючим серед досліджених зразків ВІЛ-1 виявився субтип А, а значна кількість зразків належить до циркулюючих рекомбінантних форм ВІЛ-1. За результатами аналізу наявних мутацій знайдено лише одну, пов'язану з розвитком резистентності ВІЛ-1 до антиретровірусних препаратів. У більшості зразків визначено поліморфічні заміни нуклеотидів у досліджуваній ділянці геному ВІЛ-1.