Особенности течения беременности и родов у женщин, новорожденным которых требовалось интенсивное лечение - Громова, А.М.; Ляховская, Т.Ю.; Тарановская, Е.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчено особливості перебігу вагітності і пологів у жінок, діти яких знаходились у відділенні інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН ). За 2009-2011 роки проліковано 505 дітей, серед яких доношених було 265 (52,5%). У жінок гінекологічні захворювання відмічені у 2,8 рази, екстрагенітальна патологія у 2,2 рази, інфікованість майже у 3 рази частіше. Ускладнений перебіг мали 65,5% пологів. В структурі захворюваності новонароджених переважали гіпоксично-ішемічна енцефалопатія, вроджені аномалії, внутрішньоутробне інфікування, тяжка асфіксія. Комплексний підхід до оздоровлення жінок, регіоналізація акушерської та неонатологічної допомоги, бережне ведення фізіологічних та патологічних пологів дадуть змогу покращити показники перинатальної захворюваності і смертності.