Комбинированный поэтапный хирургический гемостаз при частичном приращении и предлежании плаценты - Голяновский, О.В.; Мехедко, В.В.; Паладий, В.В.; Васюк, Р.А.; Иванкова, И.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В двох групах проаналізовано клінічні випадки передлежання та часткового прирощення плаценти з різними алгоритмами дій. Розроблено та апробовано комбінований поетапний хірургічний гемостаз в групі проспективного дослідження. Застосування в цій групі радіохвильового скальпелю, аргоно-плазмової коагуляції плацентарної площадки та шва на матці, перев’язування магістральних судин матки, застосування карбетоцину та терліпрессину дозволяє значно зменшити об’єм інтраопераційної крововтрати, зберігає репродуктивний орган, навіть при частковому врощенні плаценти (placenta accretа). Надано практичні рекомендації щодо послідовності дій в разі наявної акушерської патології.