Уровень провоспалительных цитокинов внутриматочных смывов при гиперплазиях эндометрия - Коваленкова, Е.П.; Татарчук, Т.Ф.; Литвинова, С.В.; Алиев, Л.Л.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено вивчення змін рівня прозапальних цитокінів ІЛ -1ß, ІЛ -6 та ФНП-α в маткових змивах у жінок з різними видами гіперплазій ендометрію. Встановлено, що формування гіперплазії ендометрію супроводжується активацією прозапальних цитокінів. Найбільш виражені зміни виявлені при комплексній гіперплазії ендометрію. Запальний процес в урогенітальної системі сприяє більш вираженому зростанню рівня цитокінів в маткових змивах. Оцінка вираженості змін в рівні цитокінів маткових змивів може використовуватися в якості додаткового критерію, що характеризує гіперплазії ендометрію, для оцінки формування запальних змін в ендометрії при його гіперплазії і для оцінки прогнозу перебігу гіперплазій.