Особенности гемодинамического обеспечения беременности на фоне гестационной эндотелиопатии - Коньков, Д.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою даного дослідження є вивчення гестаційної ендотеліопатіі за оцінкою особливостей гемодинамічного забезпечення вагітності у жінок з перинатальною патологією, яка пов’язана з підвищенням ризику прееклампсії, плацентарної дисфункції, передчасних пологів. Гемодинамічне забезпечення вагітності оцінювалось стандартним методом тетраполярної грудної і регіональної реографії в положенні тіла стоячи і лежачи у 119 жінок з фізіологічною вагітністю, 135 жінок з акушерською патологією на фоні гестаційної ендотеліопатіі і 137 невагітних жінок. Отримані результати з аналізу особливостей гемодинамічного забезпеченні вагітності дозволяють представити синдром артеріальної гіперциркуляції як еквівалент регуляції по механізму «вислизання» судин (тканин, органів, регіонів) з-під системної вазоконстрикції в забезпеченні перерозподілу кровотоку і регуляції кровообігу. Аналіз стану серцево-судинної системи лежачи и стоячи дав змогу виявити чіткі відмінності гемодинамічного забезпечення вагітності при фізіологічному перебігу і на фоні гестаційної ендотеліопатії.