Периконцептуальные аспекты течения беременности и родов у беременных с перинатальными потерями - Корниец, Н.Г.; Гордиенко, Е.В.; Жмурко, Т.П.; Олешко, В.Ф.; Валиев, О.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В статті наведено результати аналізу перинатальних втрат за даними Луганського міського пологового будинку. Проаналізовано 129 історій вагітності і пологів жінок з перинатальними втратами (I і II основна групи), що знаходилися на родорозродженні у наведеному рододопоміжному закладі у 2000-2001 рр. і 2010-2011 рр. Контрольну групу склали 59 пацієнток з терміновими пологами і живими новонародженими. В ході аналізу у пацієнток основних груп виявлено більш високий рівень соматичної патології, зростання питомої ваги штучних і мимовільних абортів, значне підвищення показників гінекологічної захворюваності з перевагою запальних захворювань жіночої статевої сфери і порушень менструальної функції, що було підґрунтям для ускладненого перебігу вагітності. Особливістю перебігу вагітності у жінок основних груп були ранній початок, важкий перебіг і резистентність до лікування ускладнень вагітності і, перш за все, фетоплацетарної дисфункції. Серед ускладнень пологового періоду провідне місце займають передчасні пологи, які у 35,48% жінок I основної і 44,15% жінок II основної групи призвели до перинатальних втрат плода.