Вакуум-экстракция плода – один из факторов снижения интранатальной смертности на региональном уровне - Кукуруза, И.Л.; Могилевкина, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вакуум екстракція плода (ВЕП) використовується для надання допомоги народженню дитини, при ускладненнях, в другому періоді пологів. Це альтернатива акушерським щипцям і кесареву розтину. Впровадження ALARM в Вінницькому регіоні супроводжувалося збільшенням частоти використання ВЕП в клінічних випадках при необхідності негайного розродження. Збільшення частоти ВЕП було пов'язано з достовірним зниженням частоти інтранатальної загибелі плода. Впровадження науково-обґрунтованої практики з навчання медичного персоналу відіграє важливу роль у зниженні інтранатальної смертності.