Биохимические особенности обмена коллагена у больных генитальным пролапсом с наличием клинико-фенотипических признаков соединительнотканной недостаточности - Мирович, Е.Е. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
При вивченні біохімічних властивостей колагену у хворих пролапсом геніталій виявлено, що при травматичному ґенезі виникнення генітального пролапсу значення порушень обміну колагену не є провідним. У хворих групи ризику виникнення рецидивів після хірургічного лікування очевидний зв’язок розвитку захворювання пов'язаний з наявністю сполучнотканинної недостатності, спричиненою дистрофічними порушеннями або системною дисплазією. При цьому у жінок з переважною наявністю ознак, які свідчать про дистрофічні порушення, виявляється зниження синтезу колагену, а у жінок з проявами системної дисплазії – одночасне прискорення його синтезу та розпаду.