Дослідження нейроспецифічних білків та лізосомних протеаз фронтальної зони неокортексу при формуванні умовної реакції активного уникнення у щурів - Дроздов, О.Л.; Чорна, В.І.; Кошелєв, О.С.; Вяткін, О.К. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Досліджено зміни концентрації нейрональної молекули клітинної адгезії (NCAM) і динаміку активності лізосомних цистеїнових катепсинів B, L і H у фронтальній зоні неокортексу головного мозку щурів у разі вироблення умовної реакції активного уникнення. Кількісну оцінку вмісту NCAM у мембранній фракції неокортексу здійснено за допомогою методу твердофазного імуноферментного аналізу. Дослідження проведено через 3, 7, 14 і 21 добу після початку навчання. Визначено підвищення вмісту NCAM і рівнів активності цистеїнових катепсинів (особливо амінопептидази - катепсину H) у процесі формування енграм пам'яті.