Перинатальная смертность: причины, факторы риска, пути снижения - Симрок, В.В.; Слепичко, Ю.Н.; Жмурко, Т.П.; Аверина, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Ретроспективно проаналізовано 57 випадків перинатальних втрат. Особлива увага приділялася вивченню причин та факторів ризику перинатальної смертності. Виявлено, що екстрагенітальні захворювання в анамнезі мають 31,6% вагітних, запальні захворювання органів малого тазу – 24,6% вагітних. Серед цієї групи жінок у 59,6% випадків відмічається запалення плаценти та оболонок, інфікування плода. З 50 (87,7%) випадків передчасних пологів інфекційно-запальні процеси у плаценті та оболонках були виявлені у 33 (66,0%) жінок. За нашими даними, головною причиною перинатальної смертності є хронічна інфекція у жінки, яка вражає фетоплацентарний комплекс, що призводить до передчасного розриву плідного міхура, передчасних пологів, плацентарної недостатності і, врешті решт, до загибелі плоду чи новонародженого.