Принцип дистанційного контролю наявності розчинених газів у водному середовищі - Мачехін, Ю.П.; Кухтін, С.М.; Бащенко, С.М.; Негрійко, А.М. (Морской гидрофизический журнал, 2010)
Надається методика, яка дозволяє проводити дистанційну оцінку малих концентрацій газів, розчинених у воді на великих глибинах, в основі якої лежить використання методу модуляційної лазерної спектроскопії в комбінації з використанням волоконно-оптичної лінії зв’язку. Показані особливості та переваги використання методу модуляційної лазерної спектроскопії для спектрального аналізу у водних середовищах з великим згасанням. Розроблена структурна схема вимірювальної системи, основними частинами якої є одномодова волоконно-оптична лінія зв’язку, лазерний діод, який перебудовується за частотою, і датчик у вигляді порожнистого дзеркального еліпсоїдального відбивача. Розглянуто принцип самофокусування випромінювання в зазначеному датчику. Оцінена доцільність застосування модуляційної лазерної спектроскопії та вимірювальної системи для задач аналізу водних середовищ.