Оценка стадий апоптоза ядросодержащих клеток кордовой крови до и после криоконсервирования - Бабийчук, Л.А.; Зубов, П.М.; Михайлова, О.А.; Рязанцев, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У даному дослідженні була проведена оцінка стадій апоптозу ядровмісних клітин кордової крові до і після кріоконсервування різними методами. Було показано, що метод виділення ядровмісних клітин з використанням полиглюкина і подальше їх заморожування під захистом 5% ДМСО, а також їх виділення методом двохетапного центрифугування з подальшим заморожуванням під захистом 10% ПЕО-1500, дозволяють зберегти максимальну кількість «абсолютно» живих (AnnexinV -7AAD-) ядровмісних клітин. Встановлено, що основні втрати клітин у процесі кріоконсервування відбуваються на етапі заморожування-відігрівання, і характеризуються, в першу чергу, порушенням цілісності мембрани і фрагментацією ядерної ДНК клітин.