Гендерные особенности факторов риска и реакции периферической крови при инфаркте миокарда - Баринов, Э.Ф.; Гнилорыбов, А.М.; Сулаева, О.Н.; Киреева, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У роботі проведено аналіз клініко-інструментальних і лабораторних 147 пацієнтів з інфарктом міокарда (ІМ). Показано, що у жінок найбільш важливими факторами ризику ІМ є вік (старше за 70 років), порушення метаболізму, ремоделювання міокарда на тлі підвищення перед- і післянавантаження. Розвиток ІМ у чоловіків у віці 55-60 років на тлі менш виражених зрушень метаболізму був асоційований з порушенням імунологічної реактивності, зокрема – реакції моноцитів, що визначає перспективність аналізу метаболізму L-аргініну в з’ясуванні гендерних відмін патогенезу ІМ.