Наукове обґрунтування оголошення гідрологічного заказника місцевого значення "Бухта Козача" в м. Севастополі - Тарасюк, О.Є.; Бєляєва, О.І.; Бондарева, Л.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Представлено наукове обґрунтування оголошення ділянки акваторії б.Козачої гідрологічним заказником місцевого значення «Бухта Козача». Прибережна морська екосистема б.Козачої має особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, виділена з метою збереження біорізноманіття, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу в регіоні та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища, відповідає прийнятим критеріям заповідання.