Дослідження невідповідності шкали акустичної та лінгвістичної моделей розпізнавання злитого українського мовлення - Васильєва, Н.Б. (Штучний інтелект, 2012)
У статті описується розробка експериментальної системи перетворення мовленнєвого сигналу на текст, що складається як зі слів, так і з субслівних елементів. Велику увагу приділено вибору навчальної вибірки для оцінки параметрів акустичної моделі розпізнавання. Зокрема розглядалися такі варіанти: модель, побудована лише на злитому мовленні; модель, що об’єднує злите мовлення та ізольовані слова; модель, що не враховує наголошеність голосних; та модель, що враховує наголошеність лише голосних «и» та «е». Проводиться оцінка параметрів акустичної моделі на основі однодикторного мовленнєвого корпусу. Вибираються коефіцієнти, які компенсують невідповідності шкали акустичної та лінгвістичної складової моделі розпізнавання. Наводяться результати експериментальних досліджень.