Моделювання мімічної складової для українського жестового мовлення - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В.; Бармак, О.В.; Тернов, А.С. (Штучний інтелект, 2012)
Розглянуто підхід для моделювання емоційної та артикуляційної складових обличчя віртуальної моделі людини в процесі відтворення нею українського жестового мовлення. Запропонований підхід дозволяє використовувати отриманні при моделюванні параметри для аналізу зображень обличчя людини в процесі відтворення жестового мовлення.