Масштабный эффект в десорбции метана из каменного угля - Васильковский, В.А.; Пономаренко, Д.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Вивчалася залежність інтенсивності емісії метану від розміру гранул в зразках вугілля однакової маси. Виявлено, що залежність існує для невеликих гранул (R <2 мм) і вона відсутня, коли розмір гранул перевищує товщину вугільного шару у шаруватій структурі вугілля.