Влияние увлажнения на энергию связи метана с угольным веществом - Василенко, Т.А.; Кириллов, А.К.; Молчанов, А.Н.; Троицкий, Г.А.; Вишняков, А.В.; Костенко, И.Г.; Пичка, Т.В.; Пономаренко, Д.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Показано, що для зволоженого зразка енергія активації емісії метану зменшується в порівнянні із сухим вугіллям. Фізичним механізмом прискорення емісії метану в умовах високих тисків у вугільних шахтах на великих глибинах є активна роль молекул Н₂О, які витісняють молекули СН₄ з активних центрів сорбції поверхні порового простору вугільної речовини.