Математическое моделирование сдвижений горного массива над одиночной лавой - Сахно, И.Г.; Грищенков, Н.Н.; Голубев, Ф.М. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
У статті підкреслено необхідність вдосконалення способів прогнозу зрушень земної поверхні, за рахунок розробки та розвитку геомеханічних моделей, що дають можливість враховувати конкретну гірничо-технологічну ситуацію. Приведена методика будування моделі зрушень масиву над виробленим простором лави, основана на нелінійному рішенні методом кінцевих елементів. Приведено приклад розрахунку зрушень для умов шахти «Краснолиманская».