Инновационный метод исследования состояния углепородного массива - Смирнов, Ю.М.; Кенжин, Б.М. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2013)
Сформульовано основні вимоги до інноваційного методу моніторингу вуглепородного масиву – адаптивного. Розроблено конструктивну схему реалізації цього методу, що дозволяє генерувати вібраційно-сейсмічний вплив на масив і оперативно змінювати його відповідно до заданої програми.