Чернігівська ділянка «Шляху Мономаха» - Коваленко, В.; Моця, О.; Скороход, В. (Сiверянський лiтопис, 2013)
У своєму «Повчанні дітям» Володимир Мономах розповідає, як під час князювання в Чернігові (1078 – 1093) він понад 100 разів мчав на виклик батька, Великого Київського князя Всеволода Ярославича, до Києва «від заутрені до вечірні». Проведена авторами археологічна розвідка дозволила конкретизувати маршрут князя на чернігівській ділянці шляху, виявити вздовж нього низку городищ, в яких могли чекати на нього змінні коні, без чого така швидкісна поїздка навряд чи могла б відбутися.