Нейроиммуномодулирующие эффекты биостимулирующего воздействия на зрительный анализатор адекватного режима низкоинтенсивного лазерного излучения при макулодистрофии - Дегтяренко, Т.В.; Богданова, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Представлено клінико-імунологічне обґрунтування доцільності використання низько інтенсивного лазерного опромінювання при його дії на зоровий аналізатор в якості патогенетично орієнтованої терапії початкових форм макулодістрофій. Встановлено оптимальний режим використання низько інтенсивного лазерного опромінювання для досягнення імунокорекції: спільне послідовне застосування зеленого (520 нм) й інфрачервоного (940 нм) діапазонів спектру; 5 сеансів, тривалістю 300 с. Частота повторення імпульсів дорівнює 30 Гц, енергія випромінювання 10-3 - 10-4 Дж, потужність випромінювання на поверхні рогівки 0,4 мВт/см2. Доведено його позитивний вплив на всі ланки адаптативного імунологічного захисту, клітинні маркери активації (CD 25, CD 38, CD 7), автоімунного компоненту (CD 5) та апоптозу (CD 95).