Формування еколого-економічної системи енергоактиного агрокліматичного коридору як зони екологічного комфорту - Дутка, С.М.; Мельник, Ю.В.; Деревянко, І.В. (Екологія і природокористування, 2010)
У статті розглянуто проблему формування і розв'язання еколого-економічних систем при відтворенні техногенно порушених земель. Запропоновано агроенергетичний механізм їх екологізації для формування та впровадження агрокліматичного коридору на території найбільш техногенно порушених земель м. Балаклави. В структуру пілотного проекту включені патентоспроможні технічні рішення агро енергетичного техногенного парку та його фізичної моделі енергоактивної садиби, які відносяться до складних еколого-економічних систем.